Thema Groen: dinsdagmiddag 5 februari

Uit allerlei onderzoeken blijkt het positieve effect van groen: wandelen in een park doet ons beter voelen, uitzicht op natuur doet patiënten sneller herstellen en stadsgroen beperkt wateroverlast en hittestress. Dat groen gezond is, weten we zo langzamerhand wel. Hoe je het toepast, welk groen je gebruikt en hoe je dat organiseert, dat willen we samen met jou uitvinden.Onze Brainz experts gaan op 5 februari hier uitgebreid op in. Zie hieronder sessies die aan bod komen: 

1. 

Dat groen in de openbare ruimte en gebouwen een wezenlijke bijdrage levert aan gezondheid, klimaat, geluk en beleving is inmiddels wel bekend. Vraag is hoe we de definitieve doorbraak in 2019 gaan realiseren. De bestemming is duidelijk – groen niet meer als sluitpost – maar alleen samen kunnen we hem bereiken door groen eens en voor altijd te beschouwen als integraal onderdeel van de stedelijke verduurzamingsopgave. Suze Gehem neemt u mee langs inspirerende projecten en prikkelende visies om u aan het denken én aan het werk te zetten. Suze: “Van groene muur tot eetbare daktuin, stedelijk groen kent ongelofelijk veel mogelijkheden en voordelen. Zo kan het zorgen voor meer bijen, biodiversiteit, schone lucht en waterberging bij hevige regenbuien. Ik ga op 4 december graag met je aan de slag om groen tot startpunt van de stedelijke verduurzamingsopgave te maken, in plaats van het te zien als sluitstuk.”

Dagvoorzitter en Biind Expert: Suze Gehem, directeur en mede-oprichter van De Groene Grachten en Rooftop Revolution

 
 2.

Groen als fundament voor een optimale openbare ruimte
Stichting Green City Buzz maakt van groen het stralende fundament van een optimale openbare ruimte - door integraal te werken. Groen wordt vaak eenzijdig benaderd, met te weinig diepe groene vakkennis en ambitie. Dat is zonde. Een conventionele blik op groen zorgt dat de planten vaak niet in de volle grond, maar in bakken worden geplant en ook niet in elk seizoen optimaal presteren. Dat laat kansen liggen voor klimaat-, regenwater- en hittebestendigheid én voor sociale cohesie, placemaking, biodiversiteit en esthetiek. In deze interactieve sessie prikkelen we daarom om anders te kijken naar groen, voor een mooie stad die futureproof is. 

Biind Expert: Tanja van der Knoop, founder and director

 
 3.

De volgende stap in groene daken is blauw
“Een groen dak zonder blauw is wat mij betreft een ecologische woestijn.” Dat zegt Cees-Anton van den Dool van MetroPolder company, een voorvechter van daken die steden gezond houden. Volgens Cees-Anton wordt te vaak (regen)water vergeten in de groene plannen van een gebouw, terwijl dat blauwe deel juist zoveel voordelen heeft. “Er worden veel sedumdaken aangelegd, maar je kan vaak zoveel meer met een dak. Door waterberging toe te voegen en dat slim te sturen sla je drie of vier vliegen in één klap. Het verkoelt, bewatert, voorkomt wateroverlast en het bevordert biodiversiteit. Dat noemen wij een Polderdak”

Een grote uitdaging ziet Cees-Anton in de financiering. “Bij een groenblauw dak zijn altijd verschillende stakeholders betrokken, waarbij iedereen zegt: laat de ander maar betalen. Dat is zonde, want er liggen zoveel kansrijke daken.” Hoe maken we de stakeholders ervan bewust dat de volgende stap in de vergroening van daken de blauwe component is? Met die vraag gaan we aan de slag tijdens deze sessie.

Biind Expert: Cees-Anton den Dool, dakgraaf bij MetroPolder company